Friday, December 31, 2010

sayonara 2010


april - bersengkang mata utk final year pr0ject presentation
may - final exam
june - topup course
july - break
august -  GRADUATION
Oct - keje 

break after 4years c0uple...subhanaallah,ALLAH lebih mengetahui ape yg terbaik utk hambanya.
tq TUAN MUHAMAD AZAM TUAN YAAKUB

Grad after 3 years bersusah payah mengejar segulung ijazah 'Biomedical Engineering'

keja

keta

alhamdulillah..aku bahagia 

2010 penuh suka & duka..thank ALLAH aku berjaya harungi semuanya
....
....
....
....
....
....
....
....
....



welc0me 2011...



Saturday, December 18, 2010

just nak share dgn u all sume...
bukan riak tau...ni la tanda syukur yg xterhingga kpd mu ya allah.




inilah cik putih kesayangan aku...~~ccs~~




nak garmin je sebenarnye..sbb tu rembat C6, kalo ade sesape nk sedekah blackberry d alu2kan yek...:)

p/s: sem0ga rezeki bertambah lagi...wink

tonsilitis

baru je 2 mgu lps accident kena langga keta pastu this week tonsilitis plak..kaki yg kn langgar xok lg penyakit lain plak dpt.betul2 ujian yg sgt hebat.cpT2 La Baik tEKak Oii..kaLo sEtakat tEkAk Je SakIt xmElarAt Ke Kepala xpa gaK..Ni melarAT tu yG aku xtHn...BiLa skiT mood nk BekErJa pn down.MC sokmo2 KanG dpt nOtIcE 24jaM soh BlaH aku gAk yg ssh..huTanG KelILinG PinGGaNG ni.adeihhhh..byk la b'sabar.

Sunday, November 28, 2010

~~sYukuR~~







bersawang sudaa blog aku nih...lama gile x update pape entry,just drop by bace entry kengkawan je.
bila la agaknye nk rajin mcm bloger2 lain,every moment post new entry..hihi.
xselalu pn xpe..sbb xde sesape pn yg nk bace hsl nukilan aku ni (s0b..s0b..s0b)


pahit,manis perjalanan 2010 hampir melabuh tirai...2011 is c0ming up.pejam celik pejam celik dh masuk 3 bulan aku bekerja.macam2 feel bila b'status pekerja ni.s0metime stress...s0metime hepi. walau apepn yg aku rase...hidup+makan+tido+kerja=lalalalalala mesti d teruskan.


pengalaman byk mendewasakn diri....ape yg berlaku sebelum ni adelah guru t'baik utk aku trs belaja mengenali n m'perbaiki erti hidup ini.yg manis kan ku kenang selamanya dan yg pahit nk ku buang jauh2.alhamdulillah...wish list 2010 80% menjadi realiti.berkat usaha dan doa ape yg aku impikan allah kabulkan...bila bc balik ayat yg aku post kt FB baru2 ni sepatutnya aku perlu b'syukur n berterima kasih sbb allah bg segala2nya walau aku xmintak.

"I asked Allah for strength & Allah gave me difficulties to make me strong, I asked Allah for wisdom & Allah gave me problems to solve, I asked Allah for courage & Allah gave me obstacles to overcome, I asked Allah for love & Allah gave me troubled people to help, I asked Allah for favours & Allah gave me opportunities.... Maybe I recieved nothing I wanted, but I received everything I needed." Alhamdulillah :)








tgu next entry...byk lg yg nk aku share,entry kali ni kire mukadimah la..hheehhehe

Monday, September 6, 2010

last week puasa



pejam celik pejam celik dh penghujung ramadhan pn...kalau org lain sibuk dgn persiapan raya,aku plak???xde pape persiapan pn utk raya thn ni...mgkn sbb hati xhepi mcm thn2 sblum :(
tp bila fikir2 balik,aku je sibuk nk sedih2 yg babun tu hepi jek wat natam apo gitu..

esok 7/9 last keje...pastu cuti xsaba nk balik kg pasang langsir baru yg aku beli n disamping set furniture baru..wallah.see..persiapan diri sdr xde,tp persiapan utk cantikkan umah memang ngetop.

untuk azam aka mr.babun...wat u give u get back.selagi aku xhalalkn segala makan minum n dose ko kt aku selagi tu ko kn berhutang.

untuk kengkawan sume...salam aidilfitri semoga aidilfitri tahun ni membawa 1001 keberkatan hidup.Maaf zahir dan bati.

Friday, August 27, 2010

bila diri di uji...


Ya Allah, dunia yang Engkau hamparkan ini indah, tetapi durinya sering menusuk. Nikmat yang Kau berikan takkan dapat untukku menghitungnya. Tetapi ya Allah, hambaMu ini sering alpa dan lena dek buaian mimpi yang tak sudah. Ya Allah, ujian yang Engkau berikan terasa begitu memeritkan, kadangkala ianya menguji kesabaran dan keimananku yang terkadang nipis, senipis kulit bawang. Ya Allah, jika ini ujian yang pantas untukku lalui, bantulah aku. Agar aku tidak tersasar dari jalanMu. Agar aku bisa bersyukur dengan ujianMu ini ya Allah.

Buat insan yang diuji, bersabarlah, sesungguhnya Allah bersama-sama kamu. Percayalah, Allah mendengar segala tangisan dan kesedihanmu itu. Ingatlah ujian Allah ini bukan satu penyiksaan, tetapi hakikatnya engkaulah insan yang terpilih. Engkaulah insan yang layak menerima rahmat dan keredhaanNya, sekiranya engkau sabar dan redha. Firman Allah dalam surah Al-Baqarah, ayat 214:




Dan Kami tidak mengutus Rasul-rasul sebelummu (wahai Muhammad) melainkan orang-orang yang tentu makan minum dan berjalan di pasar-pasar, dan Kami jadikan sebahagian dari kamu sebagai ujian dan cubaan bagi sebahagian yang lain, supaya ternyata adakah kamu dapat bersabar (menghadapi ujian itu)? Dan (ingatlah) adalah Tuhanmu sentiasa Melihat (akan keadaan makhluk-makhlukNya).









Untuk insan yang diuji, sedang ramai teman-temanmu yang lalai diuji dengan kesenangan dan kekayaan mereka, tetapi engkau diuji dengan derita dan kesengsaraan. Sedarkah engkau wahai insan terpilih, engkaulah yang bertuah dan beruntung, kerana ujian yang diberikanNya membuatkan Engkau semakin dekat denganNya.Tidakkah engkau melihatnya? Tidakkah engkau menyedarinya? Bersyukurlah, bersyukurlah, bersyukurlah wahai insan yang dikasihi Allah.

♥ kenape ALLAH temukan kita dengan org y salah ♥



Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.

1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.

2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.

3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.

5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...

6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.

8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.

Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.

Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..

PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..

Thursday, August 19, 2010

fantasy ke reality????



tuan muhamad azam..
saya nak awak tahu saya SAYANG AWAK!!
saya xpenah buang awk dr hidup saya
walau xda bunga di hari konvokesyen
walau xda sms mcm dulu2
walau susah nk bertanya khabar
awak tetap di hati saya...
walaupun awk bukan yg pertama tp awak yg terakhir dlm hidup saya yg..

namun
walau selaut sayang sy pd awk...
walau segunung rindu sy pd kenangan bersama awk
walau seteguh mana cinta saya pd awk
ianya xdapat menolak qada' n qadar ALLAH..

saya percaya janji ALLAH itu pasti.
saya percaya apa yg berlaku hari ni ada hikmah disebaliknya
saya percaya allah akan anugerahkan kebahgiaan,kesenangan lebih dr apa yg sy ada skrang.


~~k0nv0~~

alhamdulillah setelah berhempas pulas 3 tahun di perlis  akhirnya "degree biomedical electronic engineering" milik aku.konvokesyen berlangsung 7/8/2010 di dewan 2020 kangar perlis.thank to my beloved family jauh2 dtg meraikan konvokesyen aku.pasni tah bila plak nk p perlis..
perlis yg penuh dgn kenangan pahit & manis...terima kasih tdk t'hingga kpd semua lecturer, plv and kengkawan sume.

setapak demi setapak kita mengatur langkah...dulu2 perabih duit mak bapak+loan, skang rasekan la betapa susahnye nk cr duit...harap2 keputusan aku meninggalkan  dunia celcom adalah tepat.dunia biomedic mmg aku idamkan sejak dr tecit walaupn aku takut darah tp semuanya bukan halangan...heheh

mak abah nk kakcik jd engineer kn??insyaallah...harapan mak abah kan k.cik kotakan, kebahagiaan mak abah tanggugjawab k.cik.mak abah doakan kejayaan k.cik dunia n akhirat. lebiu both of u muahhh

maRhaBaN ya RamaDhaN



salam ramadhan kepada semua umat islam..semoga ramadhan kali ini memberi keberkatan dlm kehidupan.
pejam celik now dah 9 ramadhan..begitu cepat masa berlalu, so berapa byk amalan kita??sedekah kita?? wallahualam...

tahun2 sebelum ni aku sambut ramadhan d perlis tp thn ni aku sambut di kl, niat nk berpuasa sbln dgn family kat kg xjugak kesampaian.sedeh sgt2...sbb bila dok jauh kn berdikari.walaupn aku dh lali dgn keadaan sebegini tp thn ni 1000x sedeh b'banding thn2 sblm...

rupanya kehidupan bekerja xseindah yg aku sangkakan...uhuk2.
indahnya ramadhan xsama dgn bln2 yg lain...bln pnh kesabaran bg aku.semoga amalan aku diterima ilahi.

Saturday, July 31, 2010

our new life



hye guess...i'm working oredy at menara celcom
this is my our new life..as a "koli" :)
segala2nya bermula di sini...i'm waiting for this c0ming m0nday, dub dab dub dab
ouch...may ALLAH bless me 



 view fr0m level 8 menara celcom

new celc0m model 


buddies 


with trainer MR.ADRIN


Sunday, July 18, 2010

ya allah......

Seandainya telah engkau catatkan... Dia milikku tercipta buatku... Satukanlah hatinya dengan hatiku... Titipkanlah kebahagian antara kami.... agar kemesraan itu abadi...

Dan ya Allah... ya tuhanku yang maha mengasihi... Seiringkanlah kami melayari hidup ini... Ketepian yang sejahtera dan abadi...

Tetapi ya Allah... Seandainya telah engkau takdirkan.... dia bukan miliku... Bawalah ia jauh dari pandanganku.... Luputkanlah ia dari ingatanku... Dan peliharalah aku dari kekecewaan.... Serta ya Allah ya tuhanku yang maha mengerti.... Berikanlah aku kekuatan... Melontar bayangannya jauh ke dada langit... Hilang bersama senja nan merah.. agarku bisa bahagia... Walaupun tanpa bersama dengannya...

Dan ya Allah yang tercinta... Gantillah yang telah hilang.... Tumbuhkanlah kembali yang telah patah... Walaupun tidak sama dengan dirinya... Ya Allah ya tuhanku... Pasrahkanlah aku dengan takdirmu... Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan... Adalah yang terbaik buat ku.... kerana engkau maha mengetahui... Segala yang terbaik buat hamba Mu ini...

Ya Allah... Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku... Di dunia dan di akhirat... Dengarlah rintihan dari hamba Mu yang daif ini... Jangan engkau biarkan aku sendirian... Di dunia ini mahupun di akhirat... Menjuruskan aku kearah kemaksiatan dan kemungkaran...

Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman... Supaya aku dan dia sama2 dapat membina Kesejahteraan hidup...


Thursday, July 15, 2010

alkisahnya..bila berjalan tanpa hala tuju gini la jadinya



b4 otw blk pahang aku singah jalan TAR dl..berjalan keseorangan tanpa hala tuju tp sempat rembat 2 pasang kain pasang..
hajat nk cr blouse kat sogo tp xde yg berkenan so lajak msk gulatis,jakel n maya.belek punya belek last2 sambar 2 pasang baju utk konvo nanti..gulp!!

asalnye nk beli baju ready made je..sonang,xpyh nk p anta tailor tp still xjmp dgn pattern yg aku nk, masuk MAYA mak oii cantiknye kain2 dlm ni..lagak mcm org berwang :)

lalu line kain mahai2 mmg cantik materialnya..2,3 kali pk gak nk amik ke idak kain yg aku bekenan tu tp ongkos xkencang...then alihkan pandangan kat line kain2 yg murah tp hati cakap xcantik,puas aku pujuk ati amik yg murah jela bukan nk wpakai wat kawen..nk pakai utk konvo jek pn.hati panas...nk gak yg mahal,mls nk pk byk aku pn rembat la dubai silk 4meter =  rm220.

mmg dah dasar promoter kejanye promote mempropote tergoda lg aku dgn sepasang kain ni...xckp byk terus soh promoter tu potong 4meter lagi...mak aii tamaknye.

total rm350 t'keta2 bayar,dapat kain senyum lebar tp hati xbrp nk tenang pk pasni byk lg nk guna duit..
hamik ko,nk sgt berjalan tanpa arah kan??

kain2 sume ni aku hanta balik pahang..cr tailor sane,nasib baik masih ade tailor yg nk amik kalo tak padan muke aku...harap tailor baru ni buat baju aku ok,kang meroyan plak mcm thn2 lps...wat baju xsedap nk pakai.

utk baju raya tahun ni beli readymade jela..mlm raya br aku terjah,xnak membazir..beli murah2 je.lagipn nk g mn sangat raya nti..bukan ade laki pn,beraya ngn family dlm erti kate hdp single wat lebih kurang sudah..


notacagudikaki: gambar kain2 pasang xdpt diupload atas sbb2 menjaga kemaluan kain pasang tersebut..harap maaf(kuangkuangkuang)

Friday, July 9, 2010

kawen awal susah...kawen lambat susah.



aku muda lagi la oii...baru 15 tahun (wondering) ape kejadah tanya aku pasal kawen nih????aku xsuke seyes xsuke.
walaupn dlm hati ada taman tp aku xprepare nk berumah mahupn bertangga seawal usia ku ini.

stress aku cenggini!!!nak aku lari dr umah ke???
stop ask me bile NK KAWEN k...kalo dh sampai masa xkn la aku nk kwen sengsorg xjemput kengkorang,makcik pakcik,jiran tetangga sume.lex ar derrrrrr...aku br nk cr duit korg dh sibuk nk tny,aku sgt sensitip tau bile org tny soal nikah kawen ni..

kalo sume org nk aku kawen cepat doa2 kn la rezeki aku melimpah ruah...
aku xleh nk tutp mulut makcik pakcik sume...tp tolong la faham aku muda lagi...ye muda lg,plez la percaya..


nk cenggini..ahaks



Thursday, July 8, 2010

dugaannnnn...



alkisahnye selasa bebaru ni aku attend interview as a call center kt VADS taman tun dr ismail...dalam palehotak nk cari keje...keje nk cari...nk cari keje,that y tanpa berfikir panjang aku pn dengan rela hati p interview jawatan tersebut.

interview kol 1:30pm, kol 10 aku dah kuar umah dr selayang amik bas p titiwangsa naik monorail p kl sentral naik bas plak p TTDI.huh...long journey!! nk keje pny pasal jawatan tahapehape pn abaikan penat pn abaikan janji dpt keje tu je haku dok pikir..

berjalan la aku seorang diri dgn badan berpeluh masam sambil bergaya ala2 executive,kasut kilat mmg cun gile..

p interview jwb cincai balai...HR VADS briefing serba sedikit,amik ko terkejut beruk aku dgr,keje tu ade 2 shift.huh..gile hape.aku mula berfikir2 nk terima ke x keje ni...70% hati aku ckp blah xyah la keje ni, bukan riak@sombong dgn keje ni dik non...tp aku xsgp keje on shif n jauh  tu je.

pastu selesai interview aku blah tanpa menoleh ke belakang lg...tgh dok tgu bas dr TTDI nk ke kl sentral tu aku rase cam semacam je kat tapak kaki aku ni..slow2 aku angkat kaki n nampak tapak kasut tercabut...ok small matter je tu..

aku pn tahan bas naik dok dlm bas layan mata smapai la ke kl sentral..dlm dok berjalan nk p monorail tapak kasut sebelah lagi tercabut..perghhhhhhhhhhh, ni betul2 menguji kesabaran.

gamble lg...turun dr monorail kt station titiwangsa aku decide nk p mkn dl kat gerai2 area pekeliling tu b4 proceed blk selayang,lapo gile seharian xmkn,nk interview pny pasal..pas makan bagai perut pn dh kenyang aku pn suka ati jln laju2 nk p tgu bas..xsampai sebatu aku jln kasut aku rabak!! seyes wei, bukan minor pny rabak...kalo dianalysis mmg rabak tahap campak dlm tong sampah je.

aku xkeruan time tu...aku p kt teksi smbil jln seret2 kasut tny brother tu bole anta aku balik selayang...ko tau brother tu mintak 3O HINGGIT!!..gile hape manosia ni,dlm wallet aku ade 15 hinggit je..aku pn wat muke xpuas hati, aku ckp xpe la mahei sgt tu.

aku blah...n terus jalan seret2 kasut g cr public phone.mmg sialan tol hr tu jugak aku xbwk hp...
aku call akak kekonon nk mintak tolong die mai amik kt pekeliling...dgr je die pick up phne dgn sore ank menangis aku pn ubah ayat tny pasal hp aku ade kt atas meja ke x...(xsampai ati nk nyusah..huhu)

dlm kepale hotak aku ni cuma ade no phne umah (pahang),akak n en.kekasih je..xkn nk call kg kot ace gile..
last2 aku pn call la en.kekasih...pundek bet0i call 3,4 kali xberjawab..ape kehei la org tua ni
aku tgk jam lg 15 minit die nk abis keje..aku xputus asa n terus call,last2 berjawab jugak.

xsemena2 aku menangis mintak simpati soh die dtg dr ampang bawak selipar jamban ke selipar jepun ke utk aku...aku malu sbb kasut koyak langsung xleh bergerak.bole plak die bantai gelak...xpe2 aku saba n ckp ngn diri aku jgn marah2 nti die xnk dtg tolong.pastu en.kekasih soh aku dok setempat jgn gerak2 jap lg die dtg bawak kasut cenderela..aku pn letak ganggang phone terus cr port baik dgn hati yg sgt saba menunggu kehadiran en.kekasih bwk selipar yg aku mintak tu...

lol...lame gak aku tgu,toleh belakang tgk en.keksaih dtg bwk selipar baru beli rege 5 hinggit...alhamdulillah tenkiu yg.
kaki dh la itam akibat  berkaki ayam...yg aku xtahan tu mata pn naik itam gak...gara2 pakai eye liner murahan.hamik ko...nk melawa sgt padan muka haku.

dpt2 je kasut haku pn kiss2 sembang sikit pastu aku ckp yg...ore nk blik ah,awk tgk muko ore ni itey supo kn sambar petir.aku pn blah naik bas n en.kekasih p balik opis semula.


notacagudikaki: cr keje betoi2 kite suke,jgn pakai bedal je,buang la duit sikit beli eye liner yg mahai2 xo xde la itam mate korng nti n yg pling penting kasut tu cr la yg senonoh,kalo jd mcm aku padan muke...mau berdarah tapak kaki luka.

Sunday, June 27, 2010

aku tanak amik exammmmm

 aku menghitung hari nk balik pahang woiii...3 hari kurasakan seperti 3 tahun lamanya.

waduh2...aku mmg malas nk stdy,dr siang sampai ke malam aku dok ngadap nota xbernyawa tu dgn

sia2.sbbnya satu hapa pn xmasok...puas aku selak2 helaian nota pastu aku sibuk berfb...bila sume benda yg

aku buat aku rasa b0san aku masuk bilik aku tdo..come on la wei isnin ni ade 2 paper..pastu selasa

1paper.kejadah ape ni xstdy2?pandai sgt dh ke?heheh...puas aku maki hamun diri aku yg pemalas ni namun

xmembawa apa2 makna.

solutionnye...biar aku menaip meluah kan isi hatiku yg gundah gulana ini sememangnya begitu banyak

pekdahnya.

exam??lantakla...aku jwb je ape yg aku tau,kuar result jgn nyesal.huh

Monday, June 21, 2010

my dad is my hero

this is my her0...abah yg kusayang, selamat hari bapa...abah


 abah n mak


 umrah
 


sem0ga dalam meniti usia tua abah sentiasa bahagia dgn melihat kejayaan ank2 yg abah didik selama ini berjaya dan punyai haluan hidup teratur.
kami adik beradik sayang abah dan sentiasa mendoakan abah diberi kesihatan yg baik dan dilimpahkan rezeki yang berlipat ganda.

Sunday, June 20, 2010

nak langsing ala2 model???meh try petua ni...



ape kate kite same try petua langsingkan badan dengan cara yg sangat ekonomi nih...mane la tau kan kot2 menjadi..

1. Air limau nipis yang anda minum boleh menurunkan berat badan anda.
Caranya:
Sediakan dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari, setelah itu perah airnya ke dalam gelas yang berisi dengan air sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk. Setelah itu bolehlah dijadikan air minuman setiap kali selepas anda makan tengahari dan makan malam. Cara ini boleh diikuti dengan senaman ringan. Amalkanlah meminumnya selama sebulan, berat badan anda akan beransur turun.

2. Ambil 3 sudu besar serbuk teh cina dan rendam dalam air. Tapis dan campurkan dengan air perahan limau nipis. Amalkan selalu meminumnya 2 kali sehari iaitu sebelum sarapan dan sebelum tidur.

3. Jika anda mengalami masalah berat badan, air asam jawa baik dijadikan minuman harian. Air asam jawa akan mengurangkan kadar lemak dalam badan anda.
Caranya:
Ambil sebuku asam jawa, ramas ke dalam air sebanyak segelas. Masukkan ke dalam peti sejuk, anda jadikan minuman, selepas anda makan tengahari atau makan malam. Amalkan setiap hari, anda akan dapati tubuh anda akan bertambah segar dan langsing.

4. Selepas makan amalkan meminum Teh Hijau atau Teh Cina tambah dengan serbuk Kayu Manis dan Madu

gemok owh gem0k




2bln aku xberdiet...aku makan ikut suka hati aku je. ni sume sbb stresss yg terlampau (ecece..kekonon je tu)
so rasenye aku patut kembali bermula utk berdiet...bukan hape,kalo xdiet nti badan naik setambun konvo bln 8 da xcung...pastu nak raye plak.cenggane tu???

bile aku blogwalking tgk kengkawan sume gigih berdiet,perghhhhhhh jeles sgt.aku ni hangat2 taik ayam je.diet 2,3 mgu pastu melantak 2,3 bulan.hadoiii..payah gak ek nak kembalikan berat bdn asal.nyesal plak ms time kurus dolu2 xcontrol mkn.skang bile dh kembang nk kuncup semula bapok la payohnye.

cayokkk zura...masih ade mase,kali ni kn setting bebetoi.jgn nk ikt sedap tekak je.byk ilmu diet di perturunkan oleh rakan2 blog xplak ikut.hishhhhhh...kak mia tu gigih tol.tabik spring la!!
 kn jadikan k.mia sbg idola..so br bole kurus mcm die.muahahah




Wednesday, June 16, 2010

kawen kawan2...

buat kwn2 sepermainan, sepengajian d sekolah teknik, politeknik dan university to: imah&norhan, timah&pasangan, puji&aniq, mumtaziah&ise, ina&ijat, meksu&pakngah...selamat pengantin baru..
sem0ga berbahagia ke akhir hayat...betulla ckp org cuti sekolah musim mengawan..hehe.banyak tul undangan perkahwinan so sorry kpd kengkawan yg sudi menjemput tp aku xdpt attend majlis korang tu..

selangkah demi selangkah perjalanan hidup ini...dulu time tecit2 sibuk tunjuk jari ckp org ni kawen dl la..last2,yg xdisangka2 tu kawen dulu.aku nih dah naik kertu tp xjugak kawen2...lom sampai jodoh,hahah
btw tahniah kepada semua kengkawan yg telah berjaya menukar status dr single to married.aku sbgai kawan sentiasa mendoakan agar kengkorang sume bahagia...phewetttttt.

pasangan bahagiaaaaa

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
meksu&pakngoh

 imah & norhan

 mum & ise



timah & zam




Monday, June 14, 2010

happy birthday Tuan Muhamad Azam Tuan Yaakub...






entry dh basi,tp br hr ni nk publish, 11 june 2010 besday my en.kekasih so selamat hari lahir yg ke 25th sayang...


planning celebrate birthday sm2 xterlaksana...insyaallah next year je la kt celebrate bersama.walaupn xde kek besa atau kad bunyi2 tp hadiah utk yu tetap ade..ai tau bile da dpt hadiah kiut tu nati mesti yu ckp "nape ssh2 yu bg adiah kt ai yang??yu kn xkeje buang duit je bg adiah memahai cenggini"..
ai ade jawapan pe nk bg bile yu ckp cenggitu nti...

yu kean fhm nape ai invest sume ni...dh tentu2 la ai nk balasan adiah yg best2 bl tibe besday ai nti.keji kn dpt gf mcm ai..nampak sgt xikhlas..hehe pape pn ai sentiasa mendoakan sem0ga yu panjang umo n dimurahkan rezeki...lebiu so much




 

Sunday, June 13, 2010

takziah utk en.kekasih n family di atas pemergian k.sya t'syg...


dah seminggu aku xcall en.kekasih slps permegiaan k.sya selasa 8/6/2010 baru2 ni.hanya sms je yg mpu aku send utk bertanya khabar..aku tau en.kekasih tgh bersedih so better segala2nya dh ok br aku call.

aku cadang esok br nk call tp br jap td aku dpt panggilan dr en.kekasih, sayu hati dgr tangisan die dlm telif0n...
ape yg mampu aku ucapkan hanya la perkataan 'sabar n byk2 berdoa. allah lebih sayang kan k.sya dr kita syg kn die'.

yang.......pape yang berlaku hari ni,esok dan seterusnya telah tertulis.kite sebagai hambanya perlu terima dan bersaba kerana setiap ape yg berlaku ade hikmah di sebaliknya.yg pergi tetap pergi..kite yg hidup ni kena teruskan kehidupan seharian,jgn sesekali kita alpa.


sedekahkan ALFATIHAH kepada arwah Tuan syahirah binti Tuan yaakub.semoga rohnya di cucuri rahmat dan ditempatkan bersama org2 yg beriman.

Sunday, May 30, 2010

sepagi bersama IRFAN KHAIRI



ni kisah semalam 29 may 2010...first time aku attend seminar irfan khairi (IK)d cititel hotel, so thank to my sista yg spons0r rm350 utk 4jam seminar bersama IK.

bukan pasal fees yg mahal tu aku nk cita... tp ilmu dr seminar tu yg aku nk share dgn bloggers sume..if u all ade peluang utk attend seminar yg d anjurkan para2 jutawan mcm IK, DATUK MAZNAH, DR.AZIZAN or sesape la better p..bukan saje menarik tp mcm2 ilmu yg korang dpt utk menjana pendapatan berlipat ganda.

irfan khairi humble org nye...sblm ni hny buku2 n ceramah2 die kt tv je aku ikuti tp smlm ternyata aku berdepan n bertentangan mata :) dgn anak muda yg sgt hebat. drp org biasa2 menjadi luar biasa pabila bekerja scr luar biasa.

kalo ade sesape nk sponsor rm 1699 utk next seminar d dorsett h0tel,subang mmg aku xmenolak..ngehngeh.btw aku try cari dana,korek mn2 lubang..org kata nk berjaya xsemudah a,b,c...byk liku2 yg perlu kt tempuhi.
bertitik tolak dr pengalaman aku yg xseberapa ni harap2 akan memberi 1001 pengajaran dan kejayaan..



notacagudikaki: damn!! kamera xbwk so xdop gambar bersama IK.kalo x bulih haku upload kasi kukuh sikit entry aku ni..:)



Friday, May 7, 2010

saat yg di tunggu akan tiba jua..



yu...ai dah nk balik pahang, yu oll jgn jeles tau
ai da abis stady ...tgu konvo bln 8 br ai turun perlis semula..ai xsabar nk bermalas-malasan kt umah,nk jejalan, nk turun naik kl jmp my chenta hati...
keje??nanti2 la ai pikirkan...tp kalo yu oll ade lobang2 nk kc ai keje ai ok yu...

VIVA final year project bebaru ni mmg mant0p...bukan takat kn bamb0oo,mcm2 bende ai kena yu.
ai ingat ai kuat...rupenye lps kn bamb0oo ai sgt sadis...syahdu gile yu, sampaikn menitik air mate betine ai nih..
hebat sungguh penangan VIVA.

tp tu la pengalaman yg sgt berharga...kalo ai x berade di sini,x wat degree biomedic, xkenal kengkawan n para lecturer mgkn ai xdpt sume ni..di sini la ai belajar segal2nya.papepn syukur pd mu ilahi kerna ai masih waras lg smpai la ni...huahaahhahah

barang2 xpacking lg...esok abah da nk sampai,kang di bambo0oo nye ai sekali lagi ala2 examiner bambo0oo xkenaya ai ni,
jap2 lg la packing, sbb skng mood nk kemas mengemas blm ade lg..


p/s: progrm utk minggu ni dah full..s0ri la kpd ms.aini,ai xdpt p yu tunang ahad ni.
yu lmbat bg tau...ai ade misi yg perlu diselesaikan dgn secepat mungkin..mahap ye, yu kawen nti insyaallah ai p.

Friday, April 30, 2010

ku kan pergi jua........

berminggu2 x blogging....bukan busy cuma kemalasan tahap maxima nk menaip,mengolah dan memikir ayat2 chenta :p
setelah berhempas pulas 3 thn kt sini mgu depan penamatlah sebuah cerita cinta suka duka aku di bumi perlis...ya ampun,cepatnya masa berlalu. teng0k la hr ni penutup april, es0k da start mei..rasa mcm semalam celebrate new year..ni bermakna usia aku pn sari ke sari bertambah...adoyaiiii,pertengahan 20an da pn.
stdy pn dh nk abis...ade kwn2 yg nk further master so c0ngrate la tuk kengkorang sume,mn yg nk kawen pn sama smoga b'bahagia selamanya...aku??keje pn xapply lg,kawen?? tidak sekali,further master???belum tiba masanya lg..
ape sebanrnye yg aku nk???
tepuk dada tny diri.

Sunday, April 11, 2010

t0gether we f0rever...

69, k0lej kediaman tun hussein 0nn

wat bbq ayam ade,s0sej ade,nasi ade,kek ade,kep0k ade,maruku ade,mangga ade,colek pn ade

sume osmate j0int..

best la jugak, aktvt b4 final n b4 msg2 blah..

nsb bek rumet j0in,kalo x t'sedak la die kn mengate..s0b my pren (sgp cancel tgk cite best) hehe

"t0gether we f0rever" 
b0ley time ke sl0gan diatas???h0pefully!!

aku wat2 sibuk,wat2 kep0...hip0krit ke??
xk0t..utk kebaikan b'sama.










ayam hitam


ni tpunye gambo..i g0ogle


c tukang kipas...bahaya ni,awas!!


sekian terima kasih...ini saje persembahan saya kali ini.

Saturday, April 10, 2010

gembiralah wahai hati........


kalo sesape xkenal aku dorg akan ckp yg aku ni kasar, lazer, nonsense...tapi hakikat sebenarnya aku bukan lh begitu...hati lembut nok,

lately...jiwa sgt kacau, wat itu xkene wat ini xkene.bakpe jd gini tah..gembiralah wahai hati!!
kawan yg aku knl dr ml2 msk u dok sumah susah senang suke duke bersama kini xnk bersama lg. mana silap aku xpasti. dulu mkn pn bertanya, kemana2 bersama..pendek cite berak ngn mandi je xb'sama yg lain sume sama2.

nape nok??ko dh senang skng ek??xmo kwn ngn aku lg kn??yela ade moto kapcai,kalo aku ajak ko kuar jejalan pusing kangar panas...ko puteri lilin nti cair,kulit sensitip takut berparut. kwn br ko ade keta kn nok??best la g jejalan naik keta tu yg ko kelih aku pn xse.ajak ronggeng jauh sekali...ko takut aku ikut ye nok???

ko ni mmg la nok...dl luar dlm ko kongsi ngn aku,pendek cite aku ni pendengar masalah ko yg setia,nasihat kn ko..walaupn adekala aku rs cam nk marah je dgn tindakan ko yg xbrp nk cerdik tu.tp skng xde lagi...ko dh ade kwn baru yg lagi memahami ko.

papejela nok..wat jela pape yg ko rs patut,aku da jauh sgt ngn ko skng ni, nk dok beborak cam dolu2 xde lg..nk kuar jejalang pn xmgkn.selagi aku bole control rase sedih n terkilan aku ni kan ku control sebaik2nya spy ko xkn pasan.seboley2nye aku nk jg hubungan baik kite nih..tp ko xpk pn kn??








p/s: -hidup ade psg surut..sabo jela bebanyak.
      -sebulan je lg zura..sebulan je ko dgr x ni???fokus study pastu stado.paham!!
      -kurang motivasi diri nih...don't b sad

Friday, April 9, 2010

bertemu dan berpisah.......lumrah alam

sedar xsedar aku dh nk abis stdy pn..3 tahun di bumi perlis terlalu singkat bg aku. dulu mase mula2 nk further study jenuh aku mikir nk p ke x, 3 thn tu lame,nti lmbt kawen..arghhhhhhhhhh memacam la. skang bile tgk klander da nk abis pn...huwaaaaa,begitu pantas masa berlalu.

kehidupan seharian bergelar student,kawan2 tercinta,para lecturer..akan aku tinggalkan, rase cam sedey sesangat. nak plak semalam kelas terakhir bg subject bi0chemistry n engineering mechanic. pn.saidatul n mr.usop xputus2 bg nasihat yg berguna utk bekalan kekami sume slps bergraduate nti.

rasa mcm semalam dtg perlis,semalam kenal kengkawan sume,semalam p kangar,semalam lepak kola perlis,semalam gelak ketawa guling2,semalam mengumpat mengata mengeji,semalam tdo sebantal sekatil,semalam eksiden langgar tiang,semalam terjerit terpekik...tapi hari ni,esok dan seterusnya???mmmmmmm lol!

xterluah dgn kata2 betapa aku syg k0rang sume..kalo mase boleh diputar semula aku nk nikmati zaman remaja dgn sebaik mungkin..

Friday, April 2, 2010

nape degil sangat nih???????


tajuk dia atas xde kene mengena ngn entry yg aku nk tls ni...sesaje letak tajuk cenggitu..ngehngehngeh

lm gak xpost new entry..especially ttg diet ku ini.almaklumla teramat bz tu yg sampai xmampu nk menaip n mengepos..bukan tu je diet pn jd tunggang langgang, hidup pn xbrp terurus.papepn march yg padat dgn test,assignment,FYP,and.........kini berlalu pergi.
alhamdulillah sume urusan berjalan lancar...test da abis,thesis da submit so ringan sikit bebanan aku ni. tgl bbrp mgu je lagi nk final exam and VIVA..hopefully semester akhir ni lbh bermakna dr semster2 sblm ni.

cane ngn diet ni???dlm kesibukan ngadap keje seharian aku still c0ntrol stp makanan yg aku amik..cume workout je jarang2 buat.mn idaknye,hati xtenang..nk workout pn xde mood. bila nk start sml ni..arghhhhh damn!!

lately tiap2 mgu aku blk...perlis-pahang bkn dekat tu,tmbang pon mahal, ape boley buat kalo hati asyik ingat umah sanggup ketempuh onak ranjau berduri..hehe
this week turun kl plak..miss my chenta hati.sgt lama tdk berjumpa, OMG u sgt ensem la lalink. puji lebey sikit.sbb awl2 pg dia kn p hentian kajang jemput aku.turun je dr bas trs nampak lalink tercegat dgn muke sgt berseri2..(mn xnye,aku yg p jmp die..tgu die nk trun perlis tah bile thn plk la). 



p/s: -lebiu so much lalink
      -u kan da gaji..i xnk pape,u blanje i mkn..mkn...n mkn smpai kembung je, moley?
     


Monday, March 29, 2010

tag fr0m k.mia




Soalan-soalannya adalah:
  
Siapakah diri anda di rumah? 
KAK CHIK

Siapakah diri anda di samping rakan? 
sahabat,  'sekali kita berkawan selamanya ttp kawan'
Lima perkara diidamkan, tapi belum lagi tercapai iaitu

1)grad
2)keje tetap
3)rumah & kereta
4)kahwin
5) Melancong

Siapakah nama pasangan anda?
Tuan Muhamad Azam :-)

Lima perkara yang anda suka dengan tentang pasangan anda:

pendengar & penasihat
kelaka
penyabar
penyayang
sgt Komited dengan keje

Bila tarikh couple?
June 2007

Apakah kenangan pahit bersama pasangan? 
takde pahit..everything manis je spnjg bersama chenta hati saye ni

Lagu tema cinta? 
Ungu-cinta gila

Apa perubahan yang anda ingin lihat pada pasangan anda?
cari duit banyak2...

tag 10 rakan:
marr
gory
shafiza irdawati
asma
luqman
farhana
acha lampo
azu
hasdiana
lim

p/s: ade mase jwb tag ni ek kengkawan ku sekalian

Friday, March 19, 2010

Award


berhari2 xbukak blog then tetiba dpt award from k.mia. thank you so much sis.




kebizian melanda diri ini...insyaallah segalanya akan kembali ok sedikit ms lg..

Monday, March 8, 2010

urutan d perlukan..



baru2 ni aku n the gang menukar rutin harian berjoging kpd mendaki bukit d taman wawasan kangar..
tu first time aku kesana, kami konvoi dengan menaiki pacuan 2 roda saja.jarak dr kolej kediaman aku kg.wai ke sana cuma 20minit, so xde la jauh sgt kn.
aku mmg excited sgt, dok joging tiap2 ptg terasa gak keboringannya..bile si achik cadangkan ke sana pe lg,aku lgsung xmenolak..

shila & bf selaku pemandu pelancong mula menunjuk arah di mana harus aku n the gang bermula..5minit pertama mendaki aku mula rasa xselesa,mana taknya tangga bukit tu 90 degree..mak datok...macam xsanggup je nk meneruskan pendakian ini (eceh)..tp aku kn kuat,mn bole surrender!!

aku pn hape lg..daki n terus mendaki sehingga la ke denai yg pertama.time tu dilla da surrender,die ckp xsanggup nk teruskan sbb mate da berpinau..aku??aku mst la follow bdk2 yg lain meneruskan pendakian..tp xsamapi 4minit,kaki aku yg td tersangat gagah kini mula xberdaya lg..so aku pn btau kwn2 yg aku xmo ikut dorng lg..aku nk stop je,so target nk daki bukit tu setinggi-tingginya tdk berjaya...
slow2 aku turun untuk cari jalan kebenaran..
..
..
..
..
..
..
..
..
..

3hari sudah berlalu..kini yg tinggal sakit2 badan..nk wat cemana???betis,peha berdenyut2...pg td lps kls aku bantai tido dlm bilik rehat xsedar kediri...bangun dr tido jenab ajak p kangar aku btau die yg badan aku ni mcm xbesh je..ade rase nk demam,hebat btl penangan mendaki bukit tu..taubat aku xmo p lg.
xkurus pn xpe..aku sanggup dok umah dr p mendaki bukit 90 degree tu...

meh kawan2 tolong urut kaki aku ni...aku bg upah 2,3 posen.






Sunday, March 7, 2010

TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT



KESIHATAN adalah sesuatu yang amat berharga dalam dunia masa kini yang terdedah dengan berbagai ancaman penyakit dan masalah kesihatan. Punca utama musibah ini adalah hasil dari gaya hidup yang tidak sihat serta amalan pemakanan yang tidak bijaksana.
Pemilihan pemakanan yang tidak bijaksana akan mendedahkan manusia kepada pengumpulan bahan kimia, toksik, racun di dalam tubuh badan. Malah yang lebih dahsyat, manusia sudah mengamalkan makanan luar tabii dengan menzalimi berbagai jenis haiwan yang bukan tergolong sebagai haiwan yang boleh dimakan. Apakah "SARS" juga turun sebagai "bala" yang disebabkan amalan pemakanan yang zalim ?
Justeru.....kembalilah kepada pemakanan semulajadi dan berfitrah. Amalkanlah gaya pemakanan sihat.

TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT

1. Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan.
2. Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "Bismillah" dan menyudahi dengan "Alhamdulillah".
3. Jangan makan dan minum sambil berdiri, berjalan atau baring.
4. Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut.
5. Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan.
6. Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng), berlemak dan berkolestrol.
7. Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi.
8. Kurangkan minuman manis, mengandungi kafein dan gas.
9. Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa, bahan pengawet, MSG, dan bahan pewarna.
10. Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma, betik, pisang dan lain-lain pada awal pagi. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi
11. Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin.
12. Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda..


Sekiranya anda mampu untuk mengamalkan kesemua perkara di atas, anda telah dapat menunaikan kewajipan iaitu menjaga kesihatan tubuh badan yang dikurniakan oleh Allah SWT.


Saturday, March 6, 2010

tenkiu en.kekasih




internet kolej kediaman aku meragam..dengar katenye sebulan gak la br boleh beroperasi sedia kala..
esaimen bertimbun,project nk kena settle..fb,blog sume nk kena gn tenet.
malam tadi en.kekasih call,i pn dengan lemah lembut kemukakan masalah yg i hadapi nih..(eceh)

ayat2 sedey antara i n en.kekasih

si pembuat onar:  yg...susah ati la keje banyak,
en.kekasih: wat la slow2
si pembuat onar: nk wat cane,tenet wat hal plak..org da xlarat nak naik turun library.
en.kekasih: alahai..kejap je tu,esok tenet ok la.
si pembuat onar: xlaa..lambat lg nk ok,member org ckp sebulan.
en.kekasih: mm..org lain ok je
si pembuat onar: org lain yg ok tu sumenye ade broadband.org xde duit nk beli..sedey la cenggini
kalo org ade duit org g beli broadband nuh,xde la org nk btau awk
en.kekasih: nk broadband la ni?esok p servey rege,pastu btau brp nti i bank in duit
si pembuat onar: betul ke ni?
en.kekasih: nak ke xnak?
si pembuat onar: aww...nak la yg.muahh..tenkiu.(dalam hati en.kekasih,kopak lg la aku kali nih)hahahaha


akhirnya tersengeh2  p kedai celcom rembat 1 broadband..rege not bad.
cayang u lalaink...cayang u sesangat.